Het belangrijke zinnetje uitgelicht...

"Ik wil hier ook aandacht vragen voor wat artsen en deskundigen ons adviseren", zo leidde Hugo de Jonge zijn nieuwe deelonderwerp in tijdens de Persconferentie van 17 november jl. Voordat mijn radars goed op scherp stonden, was het moment alweer voorbij. Ja, onze zorgminister had het inderdaad over de weerstand vergroten door gezond te leven. Yes, ein-de-lijk eens een oproep vanuit het kabinet om het virus van binnenuit te bestrijden.  Hij noemde het positieve effect van een half uurtje wandelen op een dag. "Goed zo, ga door", dacht ik. Helaas waren dat alweer de laatste woorden over die krachtige innerlijke weerstand, die we naar mijn mening nog veel te weinig aanspreken in de gezondheid. Hoe blij ik ook was met het ene zinnetje, het voelde bijna alsof de minister de artsen ook nog even tevreden wilde stellen met hun advies Het was goed opletten, want dit moment was flink ingepakt door met name de  vaccinplannen en verhoogde testcapaciteiten.

Weet je, ik heb niets tegen de coronatests - en draag uit respect en veiligheid een mondkapje als ik een publiekelijk gebouw binnenstap, of door een drukke straat loop. Ik vind het alleen zo jammer dat er vanuit de overheid enorm weinig advies gegeven wordt om je eigen weerstand te vergroten.

Want er zijn genoeg deskundigen die ook daar nog veel meer kunnen zeggen over het half uurtje wandelen per dag. Want wat gebeurt er allemaal in je lichaam tijdens een ontspannen wandeling? 

Doordat je even in een andere omgeving verkeert (bij voorkeur in de natuur), kom je met je hoofd makkelijker tot rust. Je kunt je gedachten beter ordenen, beter voelen wat er in je omgaat. Ook het bewegen heeft veel positieve invloed op je lichaam en geest. Je zet jezelf even uit de drukte in een ruststand, wat een heel ander hormoonhuishouding activeert. En dat is juist goed voor je weerstand, voor lichaam en geest! Dat je van binnenuit sterker mag worden, zodat indringers minder snel vat op je kan krijgen, en makkelijker zullen wijken. Wie wil dat nou niet, zich krachtig en vrij voelen?

Werken aan innerlijke weerstand... wie weet heeft dit wel een positiever effect tegen het virus dan we ooit durven geloven. En natuurlijk letten we erop dat het besmettingsgevaar zo min mogelijk blijft, met alle maatregelen die daarbij horen. Maar daar is al genoeg over gezegd ;-)

Ik trek mijn wandelschoenen alvast aan, wandel je mee?


Op zoek naar innerlijke weerstand? Vertel het me gerust!

Terug naar overzicht