Wat is psychodynamische therapie?

Psychodynamische therapie kent zijn oorsprong in de freudiaanse therapie, wat zich vooral bezighoudt met de dynamiek van onderbewuste processen van iemands bestaan. 

In de moderne psychodynamische therapie leer je hoe je de onderbewuste processen, zoals bijvoorbeeld verlangens en gevoelens, een stem kunt geven in jouw dagelijks bestaan.

Psychodynamische therapie is een cliëntgerichte vorm van psychotherapie. De hulpvraag van de cliënt staat centraal. Er wordt gebruik gemaakt van diverse therapievormen, passend bij de cliënt op dat moment. 

Psychodynamische therapie is geschikt voor onder andere:

  • depressieve gevoelens
  • Burn-out klachten
  • angsten en fobieën
  • lichamelijke klachten zonder direct aantoonbare oorzaak
  • niet echt je plek weten te vinden in je thuisomgeving of op het werk / studie
  • last hebben van conflicten, werk of privé, waar je maar niet uit de voeten komt.

Enkele therapievormen uitgelicht:

Systeemtherapie

Patronen in gedrag zijn nooit los te zien van de ander. Het sterkst zijn deze patronen vaak in het gezin waar je in opgegroeid bent. Door met respect onderliggende patronen uit je ouderlijk huis aan te kijken, kun je bepaalde patronen en gedragingen in het hier en nu terugleggen waar het vandaan kwam. Je kunt dan weer vrij je leven oppakken. 

Lichaamsgerichte therapie

Het lichaam vertelt ontzettend veel over wie je bent, veel meer dan je in eerste instantie zou denken.  Door met aandacht en liefde naar het lichaam te kijken en te voelen, leer je jezelf goed kennen en wat je nodig hebt.  Het lichaam is tevens een instrument om vastzittende emoties los te laten. Voor lichaamsgerichte therapie maak ik gebruik van o.a. mindfulness, expressie-oefeningen, ademwerk.

Rouw en verlies

Bij rouw denken we al snel aan verdriet door overlijden van een dierbare. Het is zwaar om het leven op te pakken met het gemis van een dierbare. Mijn rouw- en verliesbegeleiding gaat over elk verlies dat iemand dwarszit om verder te komen. Dat kan bijvoorbeeld ook een echtscheiding zijn, verlies van een baan of verlies van gezondheid. Belangrijk hierin is het verlies te erkennen met de pijn die het met zich meebrengt. Dat vraagt ontzettend veel moed. In dat proces ondersteun ik je graag.

Coaching

Wanneer je als cliënt een heleboel inzichten hebt gekregen over je leven, is het soms nog een hele klus om die inzichten te vertalen naar doelen en acties in de dagelijkse praktijk. Of heb je een grote droom, maar geen idee hoe je dit handen en voeten kunt geven. In een coachingstraject help ik je om concrete doelen op te stellen. Jij bent verantwoordelijk voor de stappen die je zet. Mijn taak is om jou te spiegelen, kritische vragen te stellen om jou aan het denken te zetten, jou te ondersteunen en te motiveren.

Contact

 > Kinderen

 > Volwassenen

 > Studenten