De weg vooruit

Er zijn momenten waarop je volop kunt genieten. De zon die heerlijk schijnt, of als je thuiskomt van een lange, drukke werkdag en een voortreffelijke, goed bereide maaltijd staat op je te wachten door je geliefde. Of misschien geniet jij juist door een fijn contactmoment met een vriend of vriendin. En wellicht ook heel iets anders...

Soms kan het ook zo zijn dat alle omstandigheden heel gunstig zijn en dat je er tóch niet van kunt genieten. Thuis en op het werk voor je de taken uit, zoals het van je wordt verwacht. Die maaltijd staat op tafel, waar er voor jou alle aandacht en liefde in is gestopt. De zon schijnt feller dan ooit op een winterse dag,  alleen lijken de stralen jouw binnenste niet te kunnen raken. Je beleeft het leven buiten jezelf, je lijkt alles te beschouwen .Je wordt geleefd, je voelt of beleeft het leven niet.  Je bent jezelf even kwijt geraakt. Je voelt je futloos, het leven lijkt wel uit je gezogen te zijn...


Ga eens na:
wat was het laatste moment dat je nog kon genieten? En wat gebeurde er, waardoor je uit het moment stapte, en minder kon beleven? Waar was jouw beleving naartoe verhuisd?

Vaak heeft het niet echt aanwezig te zijn, te maken met een pijn, die je onbewust wilt vermijden.  Misschien heb je korte of langere tijd terug iets meegemaakt, wat achteraf gezien toch meer impact op je heeft dan verwacht. Denk aan een verlies van een dierbare, door overlijden, een ziekte, of een conflict. Misschien ben je ontslagen en kamp je nog met schuld- of wrokgevoelens, terwijl je in principe een leuke en zinvolle baan ervoor in de plaats hebt... Als mensen zijn we snel geneigd de pijn weg te drukken en dat gebeurt meestal onbewust. Of misschien willen we zelf wel stilstaan bij wat er is gebeurd, maar lijken de mensen om je heen je niet te begrijpen. 

Weet je, elke emotie in jou, of het nu aangenaam of minder prettig is, wil gevoeld worden.  Dát is weer de weg om in contact met onze beLeving, kracht en zelfvertrouwen te komen. En als we onszelf weer voelen, dan zijn we weer beter in contact met de omgeving en met de mensen om ons heen.  

Dan rest nog de grote vraag: Hoe doe je dat, in contact komen met dat wat er in jou gevoeld wil worden? Zoek de stilte op, geef uiting in dat wat er in je omgaat.  Zet fijne muziek op die past bij jouw gevoel op dat moment. Of bel eens een goede vriend of vriendin. Doe in elk geval iets waarbij jij je op je gemak bent en er alle ruimte voor jou is.

Het ingewikkelde, en tegelijkertijd ook het mooie van het zoeken en vinden naar jezelf, is dat hier geen vast omlijnde routes voor zijn. Ieder mens doet dit op zijn eigenwijze ;-)  Mij helpt het bijvoorbeeld  om de natuur in te gaan,, luisteren naar muziek, mijn gevoel omzetten in woorden op papier.

Wat doe jij om te ervaren van wat er in jou omgaat, om jezelf beter te leren kennen?

Wanneer je het lastig vindt om bij jezelf te komen, mag ik dan een stukje met je meelopen om samen te kijken welke route jij kunt bewandelen om weer bij je passie en drijfveren te komen? Ik gun het je!

Neem contact op


Terug naar overzicht